Over deze module

Deze module ondersteunt mensen bij het aanpakken van hun slaapproblemen. De inhoud is ontwikkeld door professionals die deskundig zijn op het gebied van slaapproblemen.

Meer informatie

Wat zijn slaapproblemen?

Er is sprake van een slaapprobleem als je gedurende langere tijd niet goed slaapt en door het slaaptekort niet meer goed kunt functioneren overdag. Langdurig slecht slapen ontwikkelt zich geleidelijk en wordt meestal veroorzaakt door verschillende factoren.

Meer over slaapproblemen

Dagelijks ritme

Regelmaat en stabiliteit in je slaapritme spelen een grote rol. Ook het vermijden van stimulerende activiteiten en voedingsstoffen vlak voor het slapen is belangrijk.

Meer over 'Dagelijks ritme'

Hoe slaap jij?

De vele processen in ons lichaam worden aangestuurd door onze biologische klok. Die bepaalt bijvoorbeeld of je ’s ochtends vroeg meteen klaarwakker bent en aan de slag kunt, of dat je juist ’s avonds op je best bent.

Meer over 'Hoe slaap jij?'

Ontspanning

Stress en spanning hebben een negatieve invloed op slaap. Meerdere rust- of ontspanningsmomenten op een dag helpen om te voorkomen dat de spanning te veel oploopt.

Meer over 'Ontspanning'

Piekeren

Wanneer je slecht slaapt neemt dat vaak ook je gedachten in beslag. Slecht slapen gaat vaak samen met negatieve gedachten.

Meer over 'Piekeren'